60 on yksi tarpeellisimmista luvuista välillä 1-100. Sillä on aivan olennainen merkitys ajan ilmauksissa: yksi minuutti koostuu 60 sekunnista ja yksi tunti 60 minuutista. Siitä, että ajan ilmauksissa ei käytetä desimaalijärjestelmää, saamme kiittää sumereita ja babylonialaisia, jotka asuttivat Mesopotamiaa n. vuodesta 4.000 eKr. He pitivät lukua 60 pyhänä, ja tämä luku jäsensi päivittäistä arkea, sillä babylonialaiset käyttivät laskutoimituksissa seksagesimaalijärjestelmää. Yksi babylonialaisen kalenterin vuosi käsitti 360 päivää, ja vuosi jakaantui kahteentoista kuukauteen, joissa kussakin oli 30 päivää. Vuorokausi puolestaan jaettiin kahteen kahdentoista tunnin jaksoon. Myös ympyrän jako 360 asteeseen juontaa juurensa babylonialaisesta 360 päivän kalenterivuodesta.
Ajatus desimaalijärjestelmän käytännöllisyydestä perustellen tätä sillä, että ihmisellä on yhteensä kymmenen sormea, olisi aiheuttanut hämmästystä muinaisessa Kaksoisvirtain maassa. Babylonialaisest pystyivät nimittäin laskemaan kymmenellä sormellaan ongelmitta ei vain 60:een vaan myös tarvittaessa vaikka 72:een. Tämä sujui seuraavasti:
Yhden käden, esimerkiksi vasemman käden, neljän sormen – kun peukaloa ei lasketa mukaan – yhteensä kahdellatoista nivelellä on laskemisessa ratkaiseva merkitys. Peukalo koskettaa laskettaessa vuorotellen muiden sormien niveliä. Laskeminen aloitetaan pikkusormen ylimmästä nivelestä (1), seuraavaksi tulee keskimmäinen (2) ja viimeiseksi alin (3) nivel. Luku (4) sijoittuu täten nimettömän ylimpään niveleen ja niin edelleen, kunnes luvun (12) kohdalla peukalo koskettaa etusormen alinta niveltä.
Kun tusina tulee täyteen, otetaan toinen käsi mukaan laskemiseen. Jokaista täyttä tusinaa vastaa toisen käden yksi ojennettu sormi. Luvussa 13 on siis yksi oikean käden sormi ojennettuna, ja vasen peukalo koskettaa ykköstä merkitsevää sorminiveltä (pikkusormen ylin nivel): 12 +1=13. Luku 40 ilmaistaan vastaavasti siten, että ojennetaa toisen käden kolme sormea suoraksi, ja toisen käden peukalo osoittaa lukua 4, eli nimettömän ylintä niveltä: 12*3+4=40. Näppärää, eikö totta?
Takaisin